Saker som behöver belysas när det gäller mental ohälsa och framförallt Bipolär sjukdom:

1. Hjälp finns, ta den.
2. Det blir bättre.
3. Du har superkrafter, du måste bara lära dig att hantera dom.

Det finns ett antal saker du kan göra för att hjälpa din närstående genom sin sjukdom utan att själv gå miste om det du värdesätter. Börja med att lyssna. Våga vägleda mot bättre beslut. Tala alltid sanning. Var tydlig med dina egna gränser. Älska stort.

Olika människor drabbas av bipolär sjukdom på olika sätt. Vissa upplever djupa depressioner men bara lindriga perioder av eufori. Andra har extremt omtumlande maniska perioder men lättare depressioner. Några växlar mellan olika sinnesstämningar flera gånger om året, andra fastnar i ett stämningsläge i flera månader. Att få psykotiska symptom som till exempel att höra röster eller att få orealistiska föreställningar om omvärlden är också vanligt.

Det kan kräva att man skaffar sig ny kunskap och förändrar sin livsstil. Att ta itu med allt detta kräver mod och uthållighet. Men om bipolär sjukdom har drabbat dig, antingen som patient eller som anhörig, bör du ändå känna förtröstan i att tusentals människor med samma diagnos lever meningsfulla och produktiva liv. Det kanske inte alltid är lätt, men att leva med bipolär sjukdom innebär inte att du måste ge upp dina drömmar och mål. Tvärtom, du har större anledning att kämpa för dom. Ingen med bipolär sjukdom bör definieras av sin sjukdom.

Rätt hanterad och med bra vägledning, kan livet med bipolär sjukdom handla lika mycket om att leva livet självt som att hantera själva sjukdomen.

Det finns de som faller och inte finner orken eller styrkan att ta sig upp igen. Problemen som kan uppstå i livet pga av denna sjukdom kan bli övermäktiga. Ljuset i tunneln släcks och hjälplösheten hinner ifatt en. Jag har själv varit där. Så lyssna! Tillsammans kan vi göra en ofantlig skillnad - minska tabun kring suicid och psykisk ohälsa. Låt oss öka kunskapen och ta fram konkreta lösningar på hur självmord kan förebyggas.

I år har jag som mål att samla in minst 10.000 kr till ovanstående ändamål och jag behöver din hjälp. Ditt bidrag gör en faktisk skillnad. Du räddar liv.

Jag har Bipolär sjukdom, typ 2, och ADHD. Jag är stolt, färggrann och numera välmående.

Kram,
Jess
Ge en gåva

350 kr
Insamlat

4% 10 000 kr

2
Gåvor

349
Dagar kvar

Senaste aktivitet

  • Pärre Blomkvist Pärre Blomkvist Donerade 50 kr

    #aldrigensam

    Jessica Junegrim Jessica Junegrim: Tack <3
  • Jessica Junegrim Jessica Junegrim Donerade 300 kr

    För att jag älskar livet idag.